On Air

"ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΟΣ" ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΙΡΗ μια εκπομπή για την ομορφιά και την υγεία

Home

ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ


ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ

(Αποσπάσματα από ραδιοφωνο έρωτες)

1.
«Τα ραδιοφωνικά κύματα εκπέμπονται από τον πομπό και φτάνουν στον δέκτη (δηλαδή στο ραδιόφωνο). Τα κύματα αυτά αποκωδικοποιούνται από τη συσκευή και μετατρέπονται σε ηλεκτρικό ρεύμα και στην συνέχεια σε ήχο»

Χορεύοντας με την σκιά μου…

Ακούραστα η ραπτομηχανή έδενε υφάσματα., έραβε «μόδες» και ονειρευόταν τη μέρα που κάτω από την βελόνα θα γαζωνόταν το πολυπόθητο νυφικό. 1972. Κοντά έφηβη η θειά μου η μοδίστρα έραβε τα όνειρά της ψιθυρίζοντας το «Νύχτα στάσου». Προσευχές και όνειρα με τους ήχους της κρατικής ραδιοφωνίας. Η βελόνα της συσκευής έπιανε βραχέα και μεσαία.

Τι ξέραμε εμείς τότε από αυτά; Μόνο πως εκείνο το κουτί συντρόφευε τις μέρες μας…
Παιδί κι εγώ σιγοτραγουδούσα ότι άκουγα και βιαζόμουν για τα μελλούμενα. Με μια αφελή αγάπη για το άγνωστο. Γι όσους πρόκειται να γνωρίσω. Τι θα τους πω , τι θα μου πουν.
Τότε ήταν που άρχισα να πρωτοχορεύω με την σκιά μου…

 

«Αν η αγάπη σαν υπέρτερη δύναμη βγει προς τα έξω, πού ξέρετε ίσως τα μονοπάτια μας διασταυρωθούν πολλές φορές»
Radio ygeia-editorial

Χρόνια μετά. Νύχτες κάτω από τα σκεπάσματα και… στα μεσαία. Η ογκώδης συσκευή είχε προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες, Τρανζιστοράκι λεγόταν.

Δεν ξέρω αν υπήρχαν ακόμη τότε ακουστικά. Εγώ πάντως δεν είχα. Ο ήχος χαμηλός να μην ξυπνήσουν οι άλλοι. Σχεδόν προσπαθούσα να μαντέψω την μουσική. Κι όταν δεν μπορούσα, ίσως να την δημιουργούσα μόνη μου. Δεν θυμάμαι. Θυμάμαι όμως που μαζί με την ηλικία μου θέριευαν σιγά σιγά και οι ανησυχίες μου. Μάντευαν και αναζητούσαν αλήθειες. Σαν τις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού…
Και συνέχισα να χορεύω με την σκιά μου…

«Είναι (ήταν) καιρός να ανακαλύψουμε ξανά τι μας λείπει στ αλήθεια, έξω από τα βασικά, για να είμαστε αληθινά ευτυχισμένο»
Radio ygeia-editorial

Νύχτες κάτω από τα σκεπάσματα. Ακόμη στα μεσαία, Κι εγώ μαθαίνω θέατρο. Το θέατρο της Δευτέρας, της Τετάρτης., της Κυριακής. Ιονέσκο, Μπρεχτ Λόρκα, Καμπανέλης. Λαμπέτη, Κατράκης, Φωτόπουλος, Συνοδινού.. Τα μάτια κλειστά, φτιάχνουν τα σκηνικά και τα ενδύματα. Αόρατος και συνάμα τόσο ορατός ο ηθοποιός. Ακούω τα βήματα του. Ακούω και την μοναξιά του. Και την χαρά του .Ένα θέατρο μόνο για ένα θεατή –για μένα. Μέσα από την αέναη κίνηση των ραδιοφωνικών κυμάτων. Ένα θέατρο που στην αυγή της ενήλικης ζωής μου, ανοίγει δρόμους στο στενό μυαλό μου, Με οδηγό και φάρο τους μεγάλους, τους σπουδαίους δημιουργούς. Και τότε ήταν που ο χορός με την σκιά μου γινόταν πυρετός και αγωνία. Για τα μεγάλα ερωτήματα που έπρεπε σύντομα να απαντηθούν

«Αν για μια στιγμή σαν θεατής βλέπεις την ζωή να ξετυλίγεται μπροστά σου, δίχως κανένα ενδοιασμό, ανέβα πάνω στην σκηνή και φώναξε “δεν είναι έτσι.” Μη διστάσεις γιατί θα χάσεις την ευκαιρία να βρείς τις αδελφές ψυχές. Μα κι αν δεν το κάνεις τούτο μόνο θα έχεις καταλάβει. Πως θέατρο και ζωή πάνε μαζί.. Σκέψου μόνο πόσες φορές έχεις παίξει…»
Radio ygeia-Θέατρο

 


 

2.

«To Διαδικτυακό Ραδιοφωνο ( Web radio), είναι η συνεχής μετάδοση ήχου μέσου του Διαδικτύου (Internet) στον υπολογιστή ή κινητό ή άλλη συσκευή που συνδέεται στο Διαδίκτυο»
WikipedIa

Μεγάλωσα πια. Ωρίμασα λέω. Βρήκα δρόμους και τους περπάτησα. Βρίσκω ακόμη. Έμαθα πολιτική. Έμαθα τι είναι δουλειά και χρήμα. Πλούτος και φτώχια. Πολιτισμός. Νέες τεχνολογίες. Γνώρισα το σώμα μου. Κοίταξα στην ψυχή μου. Παίδεψα το πνεύμα μου. Έδωσα απαντήσεις στα πώς και τα γιατί μου. Ότι κάνει ένας κανονικός άνθρωπος δηλαδή.

Αλλά ακόμη ψάχνω . Ακόμη χορεύω με την σκιά μου…

«Hθική και την παιδεία. Είναι οι μόνοι τομείς που μας αγγίζουν και με αυτούς συμμάχους θα μιλάμε, θα κάνουμε λάθη, θα πέφτουμε θα σηκωνόμαστε, ξανά και ξανά, προσπαθώντας να βρούμε τους εαυτούς μας μέσα από το ταξίδι του Οδυσσέα, πλέοντας σε αχαρτογράφητα για μας νερά.»
Radio ygeia-editorial

Στις μέρες και στις νύχτες μου ο υπολογιστής υ είναι πια συνεχώς ανοικτός. Τι θαύμα κι αυτό! Ζωή άρρηκτα δεμένη με τις νέες τεχνολογίες. Συνεχές το πήγαινε έλα στον κυβερνοχώρο. Τώρα τρανζιστοράκι έγινε το κινητό. Το ραδιοφωνο παρέμεινε αξία για κάποιους. Και συντροφιά. Αλλά και βήμα ιδεών .Γνώσης. Κριτικής. Συλλέκτης μικρών και μεγάλων θησαυρών κόντρα στη φτήνια της τηλεόρασης που κατέκλυσε την καθημερινότητα.
Οι αγωνίες ωστόσο μεγάλωσαν… Στη Συρία πόλεμος. Στην Ευρώπη κρίση. Στην Τουρκία σεισμός. Στις πόλεις άστεγοι. Στο Αιγαίο νεκρά παιδιά…

Η σκιά μου χάνεται στα φώτα της καταστροφής (sic) Πού να την βρω για να χορέψω;

«Tο »Κοινωνικό Ραδιοφωνο» δεν στοχεύει στη φιλανθρωπία, τις μπίζνες ή το lifestyle. Ανοίγει τα μικρόφωνα του και δίνει βήμα σε Πρωτοβουλίες Πολιτών, Κοινωνικά Ιατρεία, Στέκια Πολιτισμού, Κοινότητες Απεξάρτησης κ.α. ΄ ακόμη για τη δημιουργία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και – φευ – την επιβίωση»
Από ρεπορτάζ στη Lifo

To radio-ygeia. com είναι ο ορισμός του Κοινωνικού ραδιοφώνου. Αχτίδα ιδεών στον κυβερνοχώρο. Ξεπερνάει τα στενά όρια του ονόματός του. Γίνεται Υγεία για το σώμα και το πνεύμα. Φορέας αλληλεγγύης μέσα από την προώθηση των δράσεων Μη Κυβερνητικών κοινωνικών οργανισμών. Αγαπάει τον πολιτισμό με τις ειδικές ενότητες που υπάρχουν στο site του. Φιλοξενεί αγαπημένες «φωνές» στις διαδικτυακές εκπομπές του. Και προάγει την ενημέρωση για τον χώρο της Υγείας και των επιστημονικών εξελίξεων σε αυτήν. Με ειδήσεις που πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα από τα πεπατημένα. Όσοι βοηθούν στο radio-ygeia είναι απόλυτα καταρτισμένοι με τα θέματα που καταπιάνονται. Στόχος το «ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥΣ».

Το radio-ygeia –είτε μέσα από τον υπολογιστή, είτε μέσα από το κινητό –είναι μια μεγάλη «προσπάθεια να γυρίσει ο κόσμος, Έξω από μοιρολατρίες και ψέματα. Με εφόδιο την ηθική και την παιδεία. Για να πετύχει την πραγματική θεϊκή ισορροπία ανάμεσα στο νου το σώμα και την ψυχή». …

Το radio-ygeia θέλει να συμφιλιώσει τους ακροατές με τις σκιές τους.
Για να χορεύουν μαζί τους, Και να μην σταματήσει ποτέ αυτός ο χορός…

 

Κατερίνα Ατση
Δημοσιογράφος – συνεργάτης του radio ygeia

 


ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ