On Air

"ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ" ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΧΑΡΙΑ ΡΟΧΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ελληνική μουσική και παράξενα του κόσμου που διαλέγει ο Ζ.Ροχας ασχολίαστα

Home

Ο Αη-παπάς

10 Νοεμβρίου 2015 Κατερίνα Ατση


Όλα τα ιδανικά της Ελλάδας σε μία Κιβωτό. Εκεί καρπίζουν, από εκεί τα παίρνει ο αγέρας για να γίνουν σπορά ελπίδας….Γιατί, δεν αρκεί μόνο η φιλανθρωπία. Σημασία έχει να αγαπάς. Δυνατά και ανιδιοτελώς. Και στην Κιβωτό του Κόσμου η αγάπη περισσεύει.

Ο πατήρ Αντώνιος του Κολωνού δεν έφτιαξε ακόμη μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Φόρεσε ράσο την αλληλεγγύη και έγινε όλα όσα πρέπει να σημαίνει η λέξη παπάς. Εγινε πατέρας!. Για όλους!

Εσπασε τα στεγανά της ασφαλούς εν Χριστώ διαβίωσης. Δεν αρκέστηκε στους όρθρους και τις μεγαλοσταυρίες. Έγινε ο «αλήτης» της αγάπης και έφτιαξε την Εκκλησία των Αθλίων. Αυτών που η ζωή δεν τους χαρίστηκε, η κοινωνία δεν τους αγκάλιασε και το κράτος δεν θέλει να ξέρει πως υπάρχουν.

Και τούτοι οι Αθλιοι είναι κυρίως παιδιά. Και κακοποιημένες μητέρες. Και έφηβοι που τα πρώτα μαθήματα ζωής τα πήραν από βαποράκια-συμμορίτες και εμπόρους ναρκωτικών. Και μεταναστόπουλα που είχαν εγκλωβιστεί στα πλοκάμια του ρατσισμού. .

στην Κιβωτό του Κόσμου η αγάπη περισσεύει

Είναι μεγάλο το κουράγιο που πρέπει να έχει κανείς για να πάρει με την πλευρά του τούτους τους φτωχοδιάβολους. Και να τους τρυφερέψει. Να τους κάνει να γευτούν την ελπίδα πως υπάρχουν καλύτερες μέρες και για αυτούς.

Γιαυτό η Κιβωτός δεν είναι μόνο το πιάτο το φαί. Δεν είναι το καταφύγιο μιας μόνο νύχτας. Δεν είναι μία ακόμη φιλάνθρωπη οργάνωση. Είναι το θράσος ενός ιερέα. Είναι η πίστη πως ότι αξίζει να σωθεί πρέπει να σωθεί. Είναι η Εκκλησία όπως-θα-έπρεπε-να-είναι! Γιαυτό και αξίζει το προσκύνημά μας.

Κατερίνα Ατση
Δημοσιογραφος

 

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ηταν ένα διαφορετικό τρίποντο. Στο καλάθι της Αγάπης. Εκείνη την μέρα ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, μόλις 26 ετών, εφημέριος στον Αγιο Γεώργιο Κολωνού, κατέβηκε στο δρόμο και έπαιξε έναν αγώνα μπάσκετ με τους εγκαταλελλειμένους στην τύχη τους έφηβους της ενορίας του. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Κιβωτός του Κόσμου. Μια Οργάνωση που είχε στόχο να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια.
Από το 1998 μέχρι σήμερα έχει διανυθεί πολύς δρόμος. Και δύσκολος. Αλλά η Κιβωτός εξακολουθεί να πλεει σταθερά στα νερά της «άλλης» Αθήνας.

Αυτή η προσπάθεια που σήμερα αποτυπώνεται σε ένα υπερσύγχρονο τριώροφο κτίριο στον Κολωνό ξεκίνησε από έναν πρώην καφενέ στον οποίο ο πατήρ Αντώνιος μάζευε σιγά σιγά τα παιδιά από τους δρόμους και τους έκανε μαθήματα.

Ο ιερέας θυμάται την αρχή: « Επρεπε να συγκρουστούμε με το κατεστημένο, να κλείσουμε στέκια ναρκωτικών. Επρεπε να απομυθοποιήσουμε λανθασμένες ιδέες, να πάψει να αποτελεί πρότυπο η εικόνα της μαγκιάς ας πούμε του πατέρα που έκλεβε και κατέληγε στη φυλακή. Είναι αρκετά τα παιδιά που έχουν τους πατεράδες τους στις φυλακές»

Η προσφορά του απλού κόσμου ξεκίνησε μετά από καιρό όταν οι κάτοικοι της περιοχής συνειδητοποίησαν τις προθέσεις του εφημέριου. Ετσι άρχισαν να έρχονται ο ένας μετά τον άλλο και εθελοντικά να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Δάσκαλοι να κάνουν μαθήματα στα παιδιά, νοικοκυρές της περιοχής να φέρνουν πράγματα από τα σπίτια τους, τρόφιμα και ρούχα που δεν χρειάζονταν πια οι δικές τους οικογένειες.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ
Η Κιβωτός (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιου) σήμερα έχει την φροντίδα περίπου 400 παιδιών, από βρέφη έως 18 ετών. Καλύπτει την καθημερινή σίτισή τους, τις ανάγκες τους για ρούχα, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αλλά και την εκπαίδευσή τους με φροντιστηριακά μαθήματα που παραδίδονται καθημερινά από εθελοντές καθηγητές. Για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχει πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με εργαστήρια κεραμικής, αγιογραφίας και πληροφορικής ενώ διδάσκονται ξένες γλώσσες, παραδοσιακοί χοροί και λαϊκά μουσικά όργανα. Παράλληλα λειτουργεί παιδικός σταθμός. Το καλοκαίρι καλύπτονται και οι διακοπές των παιδιών στην κατασκήνωσή της Κιβωτού αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Και επειδή ένας από τους στόχος του πατέρα Αντωνίου είναι να μην ιδρυματοποιηθούν τα παιδιά οι άπορες μητέρες ενισχύονται οικονομικά ώστε να εξασφαλίζεται η διαμονή τους μαζί με τα παιδιά τους σε μικρά διαμερίσματα. Το βοήθημα περιλλαμβάνει την πληρωμή του ενοικίου αλλά και των λογαριασμών του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να βρει εργασία η μητέρα με σκοπό να σταθεί τελικά στα πόδια της και να πάρει στα χέρια της την ευθύνη των παιδιών της.

Επίσης, σε καθημερινή βάση εξασφαλίζεται η σίτιση 1.300 περίπου ατόμων, στην πλειονότητά τους άγαμες και άστεγες μητέρες.

Από το 2008 λειτουργεί ξενώνας με 40 κρεββατια όπου φιλοξενούνται άστεγες και κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους, ενώ από το Νοέμβριο του 2012 λειτουργεί σε τριώροφο κτίριο στον Πειραιά άλλος ξενώνας για παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από τους γονείς τους

Την ίδια περίοδο ξεκίνησε η διανομή τροφίμων μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο, που εξυπηρετεί 150 οικογένειες.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Ο πατέρας Αντώνιος έχει δεχτεί πολλές φορές ξενοφοβικά πυρά για την βοήθεια που προσφέρει σε παιδιά μεταναστών της περιοχής, Απτόητος όμως συνεχίζει προσπαθώντας παράλληλα να πείσει τους κατοίκους ότι αυτή η υποστήριξη συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας για όλους όσους ζουν εκεί, αφού η περιθωριοποίηση και η απελπισία ευνοούν την παραβατική συμπεριφορά ..

«Πώς θα επιβιώσει ένας πρόσφυγας εάν δεν τον εκπαιδεύσεις και δεν τον βοηθήσεις να βρει το δρόμο του; Αναγκαστικά θα κλέψει! πλησίασα τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων γιατί τους εξήγησα την ιστορία των παππούδων και των πατέρων μας… Ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά, ρατσισμός και θάνατος. Εάν ο καθένας έκανε κάτι στη γειτονιά του, δεν θα είχαμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα με τους ξένους που δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα και αναγκαστικά περιθωριοποιούνται! Οπότε ή κλειδωνόμαστε στα σπίτια μας ή τους βοηθάμε να σταθούν στα πόδια τους» λέει

ΝΕΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Από το 2014 η Κιβωτός άνοιξε την αγκαλιά της και σε δύο ακόμη περιοχές της Ελλάδας, Ετσι η Κιβωτός Ηπείρου που στεγάζεται στην Πωγωνιανή και η Κιβωτός Αιγαίου στη Χίο συνεχίζουν το ωραίο έργο που ξεκίνησε 17 χρόνια πριν στην Αθήνα

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
*Η «Κιβωτός του Κόσμου» βραβεύθηκε το Νοέμβριο του 2003 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις πάνω στη μέριμνα του παιδιού στην Ελλάδα.
*Την ίδια χρονιά το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία επέλεξε την «Κιβωτό» ως «το φωτεινότερο παράδειγμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα»
* Το Δεκέμβριο του 2004 η Κιβωτός βραβεύτηκε για το έργο της από την UNESCO.
* Στις 5 Δεκεμβρίου του 2005 η Οργάνωση βραβεύτηκε για δεύτερη φορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τότε ήταν ο Κάρολος Παπούλιας ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις στην Ελλάδα πάνω στη μέριμνα του παιδιού.
* Τέλος, στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε με βραβείο,τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, για το έργο που επιτελεί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΤΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΠΗΓΗ: ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΙΝΦΟ: https://www.kivotostoukosmou.org

photos

videos


,

Share